Wiele osób, które decydują się na rozpoczęcie treningów sportowych, stawia sobie za cel zbudowanie masy mięśniowej. Tymczasem nie jest to w ogóle możliwe, jeśli nie zaczniemy spożywać odpowiednich ilości biała. Tylko bowiem wówczas mamy szansę na to, aby wypracować naprawdę ładną rzeźbę. Jakie mamy dostępne źródła białka i po co warto sięgnąć?
Soczewica
Doceniona już dawno przez wegetarian. Dostarcza ogromnych ilości cennych protein. Oprócz nich zawiera również witaminy i minerały. To właśnie z tego powodu jest świetnym sposobem na to, aby na długo zachować zdrowie. Na rynku dostępnych jest naprawdę wiele jej odmian, przez co mnogość potraw, które można z niej przygotować, potrafi naprawdę zaskoczyć. Z soczewicy można ugotować zupę, zrobić kotlety, farsz do pierogów, sałatkę.
Mleko
Dostarcza nie tylko białka, ale również wapnia, które troszczy się o stan naszych kości. Niestety, z uwagi na zawartą w nim laktozę wiele osób nie toleruje mleka. W takiej sytuacji sięgnąć można po maślankę lub kefir.