Osoby, którym zależy na zbudowaniu ładnej masy mięśniowej powinny zwiększyć ilość spożywanego białka. Duża ilość białka oraz odpowiednie ćwiczenia spowodują, że nasze ciało będzie miało piękną rzeźbę. Warto poznać w jakich produktach znajduje się najlepsze źródło białka.
Mleko
Dostarczy nie tylko białka, ale także wapnia. Osoby, które nie tolerują zawartej w nim laktozy mogą sięgnąć po sfermentowane napoje mleczne, czyli po kefir. Doskonała jest także maślanka.
Fasola
To nie tylko źródło białka, ale także wielu witamin. Fasola dostarcza także błonnika pokarmowego, wspomaga więc pracę układu pokarmowego. Dostępna jest w bardzo wielu odmianach, można więc przygotować z niej wiele różnorodnych potraw.
Soczewica
Wśród roślin strączkowych wyróżnia się jakością zawartego w niej białka. Jest doskonałym źródłem nie tylko protein, ale także składników mineralnych i witamin, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Podobnie do fasoli występuje w wielu odmianach, ma więc szerokie zastosowanie w kuchni.